Trafik Yol Çizgileri
Yol kaplaması işaretleri (Yatay İşaretleme); trafiğin düzenlenmesi, bazı yasaklama ve kısıtlamaların belirtilmesi ve yolu kullananlara rehberlik etmesi amacıyla yol yüzeyine çizilen çizgiler, oklar, yazı ve sembollerden oluşmaktadır.
Yol kaplaması işaretleri, gündüz yol kaplaması ile iyi bir kontrast oluşturmalı, gece far ışığında özel katkı maddelerinin etkisiyle kolayca görünür olmalıdır.Yol kaplaması işaretlerinin de trafik işaret levhalarında olduğu gibi aynı etkiyi yaratması bakımından mutlaka gece görünürlüğünün sağlanması gereklidir.
Yol kaplaması
işaretlerinin algılanması trafik işaret levhalarına nazaran daha fazla olduğu için
sürücülere verilen mesajlar daha kolayca yerini bulmaktadır.Yol kaplaması
üzerine çizilen çizgiler ile, yazılarla, yapılan ok ve
sembollerle sürücülere önceden yol hakkında bilgiler verilir, yasaklama ve
kısıtlamalar bildirilir.
Trafik Yol Çizgilerini Tanıyalım! Neden Yol Çizgileri Yapılmalı?
Hayati önem taşıyan yol çizgilerin çizilmesi daima yayaların hayatında önemli yer almıştır. Yol çizgilerin çizilmesi profesyonel hizmet veren firmalar tarafınfan yapılmalıdır. Peki nedir bu yol çizgileri
Kesik Kesik Yol Çizgisi, Kurallara uymak şartıyla öndeki araç geçilebilir, şerit değiştirilebilir.
Devamlı Yol Çizgisi, Bu çizgi boyunca hiçbir sebeble öndeki araç geçilemez, şerit değiştirilemez.
Kesik Devamlı Yol Çizgisi, Sadece bir yönde geçme yasağı getirmiştir. Bu çizgi boyunca araca yakın olan çizginin anlamına göre hareket edilir.
Yan Yana iki Devamlı Yol Çizgisi, Bu çizgi taşıt yolunu bölünmüş yol durumuna getirmişter, ayrıca (refüj- anlamındadır. Hiçbir sebeple çizgilerin soluna geçilmez.
Park Yeri Çizgileri, Araçların duracakları yerleri belirlemek amacıyla park yerlerine çizilen çizgilerdir.
Yaya Geçidi Çizgileri,
Yayaların karşıdan karşıya güvenle geçmelerini sağlamak amacıyla taşıt yolu üzerine çizilen çizgilerdir.
Yön Okları, Özellikle kavşak yaklaşımlarında gidilecek veya dönülecek yöne göre zamanında uygun şeride girilmesini gösteren çizgilerdir.
Azami Hız Sınırı, Taşıtyolu üzerine yazılan sayılar bu yol kesimindeki azami hızı gösterir.
Park Yasağı Çizgileri Park etmenin yasaklandığı kesimlerde bordür taşlarına veya kaplama üzerine çizilen çizgilerdir.
Yol kaplaması işaretleri (Yatay İşaretleme); trafiğin düzenlenmesi, bazı yasaklama ve kısıtlamaların belirtilmesi ve yolu kullananlara rehberlik etmesi amacıyla yol yuzeyine cizilen cizgiler, oklar, yazı ve sembollerden oluşmaktadır. Yol kaplaması işaretleri, gündüz yol kaplaması ile iyi bir kontrast oluşturmalı, gece far ışığında özel katkı maddelerinin etkisiyle kolayca görünür olmalıdır. Yol kaplaması işaretlerinin de trafik işaret levhalarında olduğu gibi aynı etkiyi yaratması bakımından mutlaka gece görünürlüğünün sağlanması gereklidir. Yol kaplaması işaretlerinin algılanması trafik işaret levhalarına nazaran daha fazla olduğu için sürücülere verilen mesajlar daha kolayca yerini bulmaktadır. Yol kaplaması üzerine çizilen cizgilerle, yazılarla, yapılan ok ve sembollerle sürücülere önceden yol hakkında bilgiler verilir, yasaklama ve kısıtlamalar bildirilir.